Kompetensbaserad rekrytering - så rekryterar ni rätt kandidat - Happy Boss

Kompetensbaserad rekrytering - så rekryterar ni rätt kandidat

En felrekrytering kan stå er dyrt. Men hur maximerar ni egentligen chanserna för att hitta rätt kandidat? Det korta svaret är; gå inte på magkänsla, använd er av kompetensbaserad rekrytering istället. Nedan går vi in på varför.

Två personer skakar hand

Att praktisera kompetensbaserad rekrytering betyder att man fokuserar på de kompetenser som krävs för den specifika rollen genom hela processen. Detta för att lyckas fatta ett välgrundat beslut baserat på vem som bäst matchar med verksamhetens behov. 

En kompetensbaserad rekrytering börjar med en behovsanalys för att utröna vilket behov av kompetens verksamheten har för att nå sina mål. Behovsanalysen fungerar sedan som underlag för kravprofilen i jobbannonsen – men också för urvalsmetoderna. Det innebär att såväl intervjufrågor som personlighetstest, övriga tester och referensintervjuer ska syfta till att utvärdera hur kandidaterna använder sig av sin kompetens i arbetslivet.

Fördelar med kompetensbaserad rekrytering

 • Ni följer en tydlig struktur vilket besparar er dolda kostnader som annars kan tillkomma.
  Exempelvis i form av onödigt lång tidsåtgång för rekryteringsprocess och onboarding.
 • Ni minskar risken för diskriminering.
  En kompetensbaserad rekryteringsmetodik hjälper er att basera bedömningen av kandidaterna på kompetens istället för magkänsla. Rekryteringsprocessen följer en tydlig struktur – kandidaterna får svara på samma intervjufrågor och genomföra samma tester med kompetens i fokus.
 • Ni främjar mångfald.
  Kompetensbaserad rekrytering syftar till att vara inkluderande. Minskad risk för diskriminering kan på sikt öka mångfalden vilket i sin tur för med sig en positiv effekt på organisationens innovationsgrad och lönsamhet.
 • Ni förmedlar en professionell bild av ert företag vilket har en positiv inverkan för kandidatupplevelsen.
  Kompetensbaserad rekrytering är en välbeprövad metod.
 • Träffsäkerheten ökar.
  Eftersom ni mäter det som är avgörande – kandidatens faktiska kompetens och inte irrelevanta faktorer.

 

På Happy Boss är vi övertygade om det krävs rätt kompetens, personlighet och drivkraft för att lyckas i en roll. Därför är det en självklarhet för oss att använda kompetensbaserad metodik. Vi känner oss trygga med att hitta rätt matchning men om vi mot förmodan inte skulle leva upp till det så kommer vi heller inte att ta betalt för vårt arbete. Läs mer om hur vår rekryteringsprocess går till och boka gärna in ett första möte med våra rekryterare för att berätta vilka positioner ni vill hitta kandidater till!

Boka möte

Dela:

Är ni redan kund hos Happy Boss kommer även era rekryteringskostnader läggas på samma faktura som de övriga tjänsterna eller produkterna. 

Inte kund ännu? Läs med om vilka tjänster vi erbjuder! 

Till våra tjänster

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrev